Biografie van Esther Verhoef

Esther Verhoef (‘s-Hertogenbosch, 1968) is een van de succesvolste en meest veelzijdige schrijvers van Nederland. Er zijn in eigen land ruim 2,6 miljoen exemplaren van haar thrillers en romans verkocht. Zij is Nederlands meest genomineerde en bekroonde thrillerauteur. 

De media over Esther Verhoef

‘Verhoef bewijst keer op keer dat zij in Nederland de koningin van het genre genoemd mag worden.’ - Vrij Nederland

‘Verhoef blijft de standaard voor het genre.’ – BOEK

"Als je de adrenaline van de recensent nog tot diep in de nacht laat stromen, is dat vakwerk."- De Volkskrant

‘Esther Verhoef hoort duidelijk tot de schrijvende elite in ons land.’ - Algemeen Dagblad

‘De kracht van Verhoefs actiethrillers is zonder twijfel de stijl, die al even hoekig is als de personages. Je snakt naar adem.’ – NRC Handelsblad

‘Verhoef schetst personages die uitstijgen boven de standaard thrillerstereotypen.’ – Barnes & Noble Review

Nominaties & prijzen
Esther Verhoef is met acht nominaties recordhouder NS Publieksprijs-nominaties en is Nederlands meest genomineerde en bekroonde thrillerauteur. Met haar boeken won Verhoef de NS Publieksprijs, de Gouden Strop, de Gouden Vleermuis, de Diamanten Kogel, de Hebban|Crimezone Award en tweemaal de Zilveren Vingerafdruk. Vijf keer werd zij genomineerd voor de Gouden Strop, de Zilveren Vingerafdruk/Crimezone-award en de Belgische Diamanten Kogel.

Bestsellers
Haar psychologische thrillers zijn zonder uitzondering bestsellers: van Rendez-vous (2006) zijn meer dan 325.000 exemplaren verkocht, van Close-up (2007) 350.000 exemplaren en van Alles te verliezen (2008) 280.000 exemplaren – dit boek stond zes weken onafgebroken op nummer 1 in de Bestseller60. Déjà-vu (2010, 235.000 ex) kwam binnen op 1 en bleef daar 5 weken staan. Deze titels werden gevolgd door De Kraamhulp (2014, 225.000 ex) en Lieve Mama (2015, 230.000 ex). In maart 2019 verscheen Façade, Verhoefs langverwachte psychologische thriller. Ook Façade kwam met stip binnen op 1 in de Bestseller 60.

Van haar eerste roman, Tegenlicht, zijn meer dan 275.000 exemplaren verkocht. De roman heeft 115 weken in de Bestseller60 gestaan en stond 4 jaar op een rij in de jaarlijst van best verkochte boeken, de CPNB Top100. Haar tweede roman Nazomer (2017), waaraan zij twee jaar aaneengesloten werkte, werd evenals Tegenlicht genomineerd voor de NS Publieksprijs.

Vertalingen
Vertaald werk van Esther Verhoef is verschenen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken, Litouwen, Zuid-Afrika, Rusland, Oostenrijk, Hongarije, Frankrijk, Italië, Spanje, Zuid-Korea en Taiwan, doorgaans onder het pseudoniem Nova Lee Maier. In 2021 wordt de Arabische vertaling van De Kraamhulp verwacht. 

Maand van het Spannende boek
In 2009 was Esther auteur van de Maand van het Spannende Boek. Het geschenkboek dat zij schreef, Erken mij, beleefde een recordoplage van 833.500 exemplaren.

Escober
Naast haar solothrillers schrijft Esther Verhoef ook zeer succesvol psychologische actiethrillers onder pseudoniem Escober, samen met Berry Verhoef. Deze samenwerking resulteerde in vijf romans: De Sil Maier-trilogie Onrust (2003), Onder druk (2004) en Ongenade (2008) en de stand alones Chaos (2006) en Overkill (2013).

Korte verhalen
Esther schrijft af en toe korte verhalen, waaronder 'De perfecte partner'. Vier van haar verhalen zijn gebundeld in Nouveau Riche & andere spannende verhalen (2011), nog eens vier in de bundel Erken mij & andere wraakverhalen (april 2016). In Labyrint – de verhalen (2020) zijn alle verhalen gebundeld, inclusief nog niet eerder gepubliceerd, nieuw werk. 

Columns
Voor weekblad Margriet verzorgde Verhoef jarenlang een column. Een deel van deze en van de columns die zij schreef voor andere media zijn gebundeld in Wonen op vakantie (2007) en Is uw man al af? (2011). Ook heeft zij columns geschreven voor het Brabants Dagblad (2010) en voor Flair (1989).

Nonnen
In 2014 verscheen 'Stil in mij - overleven bij de nonnen', een bundeling interviews met vrouwen die als kind zijn mishandeld en/of misbruikt in Nederlandse, door nonnen geleide instellingen. Zij schreef dit boek samen met Daniëlle Hermans.

Verfilmingen
Rendez-vous ging in juni 2015 in de Nederlandse en Belgische bioscopen in première. In deze door Millstreet geproduceerde, in twee talen opgenomen film worden de hoofdrollen vertolkt door Peter Paul Muller, Loes Haverkort en Mark van Eeuwen. In juli 2015 bereikte Rendez-vous de status van Gouden film. De filmrechten van De Kraamhulp zijn in hetzelfde jaar aangekocht. In 2020 is Lieve Mama door producent Fiction Valley bewerkt tot een televisieserie die te zien is op voor Videoland. Hoofdrollen worden o.a. gespeeld door Rifka Lodeizen en Gouden Kalf-winnaar Shahine El-Hamus.

Dieren
Voordat Esther Verhoef bekendheid verwierf als schrijfster van fictie schreef zij circa 60 populair wetenschappelijke en informatieve boeken over (huis)dieren, waarvan er wereldwijd meer dan 9 miljoen zijn verkocht. Ook was zij hoofd- en eindredacteur van enkele veelgelezen tijdschriften in haar oude vakgebied. Daarnaast was zij gerespecteerd dierenfotografe en runde een beeldbank met uitgevers, reclamebureaus en dierenrechtenorganisaties als klant.

Persoonlijk leven
Esther is getrouwd met co-auteur Berry Verhoef, samen hebben zij drie kinderen. Het gezin woont afwisselend in Frankrijk en in Nederland.