Veelgestelde vragen

Ik heb alle Esther Verhoefs al gelezen, nu overweeg ik EscoBer. Zie ik daarin Esthers schrijfstijl terug of zijn ze meer ''mannelijk'' geschreven, door de invloed van Berry?

De Escobers hebben Esthers handtekening, wel zijn ze sneller en rauwer en bevatten meer actie. Op www.escober.nl kun je fragmenten van alle Escobers lezen. Klik op ''boeken'' en vervolgens kun je per titel een ''fragment'' kiezen.

Ik heb een geweldig plot bedacht/iets meegemaakt dat je mag gebruiken voor je boek!

Dank je, maar nee. Ik schrijf heel intuïtief. Plots en verhaallijnen, zelfs personages, ontstaan gaandeweg. Een plot als uitgangspunt nemen is gewoon niet mijn (schrijf)stijl.

Wil je mijn levensverhaal opschrijven?

Sorry, dat is niet mijn genre. Schrijven is voor mij een persoonlijk, kwetsbaar proces, dat ik in alle rust en alleen wil doen. Ik moet me helemaal vrij voelen om te kunnen schrijven wat ik wil.

Hoe lang schrijf jij over een boek?

Ik schrijf vaak losse scènes en dialogen die nog geen plaats hebben in een boek. Ik bewaar ze allemaal wel. Soms zijn stukken die ik in een boek verwerk al jaren eerder geschreven. Daarom is het moeilijk aan te geven hoe lang ik aan één stuk aan een boek schrijf, maar gemiddeld is dat een jaar. Aan Nazomer schreef ik bijna twee jaar.

Rendez-vous speelt zich volledig in Frankrijk af. Ook voor Déjà vu heb je gekozen voor Frankrijk als decor. Waarom?

Frankrijk inspireert. Ik heb er vier jaar fulltime gewoond en verblijf zo vaak mogelijk in ons Franse huis. In Rendez-vous heb ik het zomerse Frankrijk beschreven, de krekels, de zinderende heuvels. In herfst en winter oogt de regio totaal anders. De wouden ademen dan mist uit, die blijft hangen boven de stoppelvelden. Vocht kruipt in de muren en in de dorpen blijven de luiken gesloten. Dit decor leende zich bij uitstek voor een beklemmende thriller.

Deel je de mening van je personages?

Tijdens het schrijven krijgen mijn personages een eigen gezicht en identiteit, die staat los van mij als schrijver. Hun meningen en uitspraken zijn gebaseerd op wat zij hebben meegemaakt en hoe ze in het leven staan. Het komt dan ook zelden voor dat een personage exact mijn mening verwoordt, daarentegen best vaak dat een mening van een personage, hoe uitgesproken ook, haaks staat op die van mij.

Hoe is de liefde voor schrijven ontstaan?

Die is er altijd al geweest. Ik schreef als kind al en dat deed ik ook toen bij voorkeur 's avonds en 's nachts. Maar het is niet zozeer liefde, eerder een innerlijke drang. Die hoopt zich ook op. Als ik een week niet heb geschreven, ''knalt'' het er echt uit als ik eenmaal aan mijn laptop ga zitten.

Hoe schrijf je?

Het begint altijd met scènes, losse flarden: een gedachte, dialogen, een sfeertekening. Ik heb dan alleen nog heel vage ideeën en ik schrijf puur intuïtief, meestal op muziek die qua sfeer bij het boek past. Ook reizen inspireert enorm. Over het verhaal en de ontwikkelingen begin ik pas te denken als ik puur op intuïtie al een heel eind ben gekomen. Als het verhaal rond is, begint het Grote Schrappen: hele hoofdstukken sneuvelen, maar ik heb ze wel moeten schrijven om de personages en de omgeving voor mezelf tot leven te brengen.

De Jurk van de cover van Alles te verliezen, hoe kom ik eraan?

Er is (met man en macht) geprobeerd te achterhalen waar De Jurk vandaan kwam, maar helaas... Een goede coupeuse zou echter, met het boek in de hand, een heel eind kunnen komen!

En die van de cover van Nazomer?

Die is van de Turkse ontwerpster Nelli Uzun.

Ik wil ook schrijver worden. Kun je mijn manuscript lezen en van tips voorzien?

Het begeleiden van (roman)schrijvers en hun werk beoordelen is een vak apart en niet mijn ding. Er zijn een aantal praktische boeken geschreven waar je wellicht iets aan kunt hebben, zoals Bestseller van Paul Sebes en algemener: Over leven en schrijven van Stephen King. Ook kun je je wenden tot een schrijfclub, cursus en/of internetfora voor (beginnende) schrijvers.

Wat voor boeken lees je zelf graag?

Van alles: romans, thrillers, (auto)biografieën, informatieve boeken. Ik beperk me tot boeken die me op wat voor manier dan ook inspireren of boeien. Vaak maak ik daarbij blijkbaar (voor anderen) merkwaardige keuzes. Zolang ze voor mij werken, is het prima.